Otomotiv sektörü her geçen gün farklı araç marka ve modelleri ile kullanıcılara yeni imkânlar sunmaktadır. Oldukça hızlı gelişen sektörde her gün araç sahibi olan kullanıcıların da sayısı artar. Araç kullanımının ve yakıt tüketiminin de paralel olarak artması nedeni ile alternatif yakıt arayışları meydana gelmiştir. Petrole eş değer olarak yapılan yakıt araştırmalarında alternatif kaynak olarak ortaya sunulan yakıtlardan bir tanesi de LPG’dir. Kolay erişilebilir olması nedeni ile araçlarda kullanılmaya başlanan LPG kullanışlı ve kaliteli olması nedeni ile bir çok araç sahibinin ilk tercihi arasında yer almıştır.
LPG tankları araca sabitlendikten sonra herhangi bir şekilde kullanım aşaması gerektirmez. Servis uzmanlarının yaptığı montaj ve sabitleme işlemlerinin ardından aracın çalıştırılmasının ardından kısa bir süre sonra kendiliğinden LPG sistemi yakıt devresine geçer ve aracı çalıştırır. LPG sistemlerinde bulunan gösterge, aracın LPG sistemine geçişini kullanıcıya bildirir. Böylelikle şoför hangi durumlarda LPG sisteminin aktif olup olmadığından kolayca haberdar olur.
LPG tankları rahat kullanımları ve ekonomik sürüş keyfi sunmaları nedeni ile tercih edilir. Birçok araçta bulunan LPG destek sistemi sayesinde bu LPG’ler araçlara kolayca montaj yapılarak kullanılabilir. Sonradan taktırılacak LPG sisteminde ruhsat sahibi kişiler notere giderek tanklarını araçlarına işlettikten sonra trafikte güvenle kullanabilirler.
LPG tanklarının güvenli olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekir. Kalitesiz ve standart dışı üretilen LPG tankları araçlarda yüksek performansa sahip olamaz.
Birçok araç marka ve modelinin LPG destekli olarak üretilmesi bu araçlarda LPG kullanımını aktif hale getirir. Kullanıcılar ekonomik olması nedeni ile araçlarına sonradan rahatlıkla LPG tüpü taktırabilir. İmkânların kısıtlı olmasından dolayı tercih edilen LPG tüpleri genele bakıldığında şuan trafikte yer alan araçların %70-80’inde görülür. Bakımının kolay olması ve masrafsız olması gibi nedenlerden ötürü taktırılan LPG tüpleri noter üzerinden araca işletildikten sonra gayet yasal bir şekilde kullanılabilmektedir.
LPG tankları günümüzde trafikteki araçların birçoğunda tercih edilir. Oldukça sık kullanılan bu tanklar günlük kullanımlarda bile oldukça fazla titreşime maruz kalırlar. Bu titreşim hareketleri tankın zamanla tankı çevreleyen ve sabitleyen kayışların gevşemesine neden olur. Tankı tutan kayışın gevşemesinin sonucu olarak tank yerinden hareket edebilir konuma gelir. Tankın yerinden oynamasına meydan verecek bu hareket tank üzerinde yer alan multi valf açısının değişmesine ve tank borularının zorlanma nedeni ile kırılmasına yol açar. LPG tankları olası hatalara neden olmamak ve masraf ile karşılaşmamak için belirli dönemlerde kontrol edilmelidir. Servis tarafından yapılacak kontroller ile bağlantı boruları ve kayışların sıkılması ve tankın yerine sabitlenmesi gerekir.
Birçok araçta görülen LPG tankları araçlarda güvenli kullanım nedeni ile tercih edilir. Yakıt anlamında tasarruf sağlayan tanklar hız anlamında herhangi bir düşüşe neden olmadığından dolayı alternatif durumundadır. Bu LPG tankları araçlarda ömürlük kullanıma sahip değildir. Bu nedenle tankların da belirli bir süre sonrasında yenilenmesi ve değiştirilmesi gerekir. Bir araca bağlanan LPG tankının kullanım ömrü 10 yıldır. 10 yıl sonrasında bu tankların yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Aksi halde yakıt sızdırması başta olmak üzere birçok problem ile karşı karşıya kalınır.