Yağlama Sistemi

LPG araçlara özel üretilen bu ürün araç LPG'de çalışırken motor subaplarını yağlayarak aşınmalarını engellemek için geliştirilip üretilen motor yağlama ve subap yağlama sistemidir. Aracın motorunu ve subaplarını yağlayarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Elektronik motor koruma özelliğine sahip olan subap yağlama sistemi LPG sistemleri ve markalarına uyum sağlamaktadır.

Subap Aşınması

Valflerin aşınması için aracın benzinli, dizel ya da LPG'li olmasının bir önemi yoktur. Tüm subapların standart bir kullanım ömrü vardır ve zamanı geldiğinde hepsi aşınır. Örneğin, dizel motora sahip bir kamyonun subap ve yuvaları 1.600.000 km. dayanabilmektedir. LPG dönüşümü için en kötü motor, kötü tasarlanmış, yumuşak subap yataklarına sahip olanlardır. LPG kullanıldığında subapların daha fazla aşınmasının sebeplerinden biri, motorun normal şartlarda benzinde çalışırken sıcaklığı yaklaşık 600 °C iken LPG'de 900 °C ila 950 °C'a kadar çıkmasıdır. Bunlar yüksek ısıya ve sürtünmeye sert olanlar kadar kolay direnemezler.

Subaplar aşınırsa;

  • Aracın performansı hissedilir şekilde düşer,
  • Rölantide düzensiz çalışma ve motor özellikle soğuk iken stop etme görülebilir,
  • Araç yağ yakmaya başlar ve yağ sarfiyatı artar,
  • Egzozdan mavi duman atımı görülür,
  • Eriyen ve deformasyona uğrayan subap parçacıkları motor yatağına ve pistonlara zarar verir.

1920'li yıllardan itibaren araçların performansını arttırmak, motorların vuruntu yapmasını engellemek ve yakıt tüketimini azaltmak için benzine tetraetil kurşun karıştırıldı. Bu durum aynı zamanda valfler ve valf yuvaları arasındaki çok fazla sürtünmeyi önleyerek bir tampon görevi gördü ve parçaların kullanım ömrünü arttırdı. Ancak bu benzinlerin yanması ile atmosfere karışan kurşun doğa üzerinde olumsuz etkilere yol açtı. İçeriğindeki zehir aynı zamanda IQ'yi düşürebilen nörotoksik etkilerle de ilişkilidir. Özellikle süper benzinlerde 12 kat daha fazla kurşun içeriği bulunmaktadır. Türkiye genelinde 2003 yılı verilerine göre benzinli araçlardan atmosfere atılan kurşun miktarı yaklaşık olarak 230.000 kg/yıldır. Zararları anlaşılması üzerine dünyada kurşunlu benzine yasaklar getirilmiştir. Yasaklandığında, otomotiv endüstrisi subap aşınmasını önlemek için bir çözüme ihtiyaç duydu. Böylece sertleştirilmiş valf yuvaları üretmeye başladılar. Bu konuda eğitim alan uzman kadromuz size güvenilir bir iş çıkarmak için hazır bekliyor.

Sertleştirilmiş Subap Yuvaları

Subaplar ve subap yuvaları için kullanılan teknoloji ve malzemeler tüm motorlarda aynı değildir. Standartlar değişmekle birlikte motorunuzun valfleri ve valf yuvaları daha kaliteli ise aşınma için endişe etmenize gerek yoktur. SUNAR OTOGAZ olarak TSE belgeli uzman kadromuz ile sizlere en iyi hizmeti vermek için buradayız.